Home

Thursday, June 20, 2013

UiTM Seri Iskandar

Assalamualaikum

Yaaa . lama sudah tak update . Now I'm officially at UiTM Seri Iskandar . dah 3 minggu kat sini , dah nak masuk sebulan . Pejam celik pejam celik sekejup sangat . Terasa cam g kem , ta rasa dok U pun . hehe . Sebab ? nanti last sekali aku bagi tahu :D Actually , aku ada banyak benda na share tapi tade mood , nanti in shaa Allah aku akan kongsikan cerita aku ke bandung dan sedikit nasihat utk adik-2 yang nak SPM  * bajet kakak seketika* Hahaha . Alhamdulillah aku melanjutkan pelajaran kat sini dalam Diploma Perakaunan . First sekali aku nak cerita pasal MDS ( Minggu Destini Siswa)

2 June 2013 aku mendaftar di Seri Iskandar . Pukul 7.30 dah bertolak dr rumah , nak cepat sebab nak kolej lawa dan nak dok katil bawah . hahaha . apa aku rasa ? aku rasa macam na cakap " jom patah balik , adik nak buat f6" itu la aku rasa . sedih yang amat sangat . yela , ta pernah dok asrama wei . memang sepanjang jalan 2 jam tu aku diam ja . pukul 9.30 aku sampai aku dapat kolej pasir salak . nun jauh di belakang . aku dapat blok cemara dan aku rasa sedikit bahagia sebab memang aku target nak blok damar or cemara . kenapa ? nanti aku cerita :) Lepas daftar aku susun semua barang-2 aku , aku dapat aras 1 wing A bilik C109 . Time susun barang pun aku diam jaa , serius nak nanges tapi malu la wei dah masuk U . aku dapat roomates orang Johor , Kuala Kangsar , Kelantan . Alhamdulillah roomates aku semua best . Hahaha . Antara perkara kedua yang risau dah selesai sebab roomates best . Lepas habis kemas aku g makan tgh hari ngan ummi ngan ayah . sebab program pukul 4.30 so kena ada kat koleh pukul 3 lebih . lepas makan aku balik kolej balik , tade mood na jalan-2 .

Lepas tu mula la minggu orientasi yang lebih dikenali dgn nama Minggu Destini Siswa . walaupun nama siswa tp siswi kena terlibat -.- nasihat aku time ni mohon korang bawak baju banyak sebab ta sempat basuh baju wei . kau tidur pukul 1 pukul 4 dah bangun . memang tak ar na basuh baju bagai . mandi pun pukul 4 pagi tu je , pastu esoknya pulak kau mandi . Sepanjang MDS korang akan dengar kakak-2 oc dan abang-2 oc sebut "pantas siswa" "Pantas siswi" . memang bengang la dengar tapi sabar je . Makan hanya dalam masa 5 minit . Memang ta yah na berangan makan bagi habis la , aku makan 3 , 4 suap ja . so , aku nasihatkan sebelum masuk U makan banyak-2 supaya kenyang seminggu . hewhew . MDS ni bukan minggu dera-2 . bukan macam sekolah , actually MDS ni sangat best dan sangat penting . tapi bergantung pada OC korang gak ar . kalau best , best la MDS korang . aku ta ingat apa yang kami buat sepanjang MDS . tapi nasihat aku , ikhlaskan hati utk MDS nih , best dan penting sebenarnya . korang enjoy ja . jangan merungut , kalau korang merungut korang akan rasa nak protes je memanjang .

untuk siswi , sepanjang MDS korang kena ikut sahsiah rupa diri , berbaju kurung , bertudung bawal dan pin 3 bawah . so takdenye kau nak butterfly bagai , dan dan untuk yg FREE HAIR tu anda diminta utk bertudung , so bawak la tudung naaa . kemudian kasut sukan sangat PENTING ! bawak naa . kemudian korang kena pakai seluar track kat dalam kemudian baru pakai baju kurung . Mohon bawak singlet , inner dan mohon bawak tshirt yang besar-2 . toksah dok pakai tshirt saiz XXXXXS tu nanti ta pasal orang riadah pakai tshirt kau riadah pakai baju kurung + seluar track -.- untuk siswa ? maaf aku siswi . so I don't know .

Sekarang , aku malas nak menaip , aku just nak tunjuk KOLEJ PASIR SALAK , BLOK CEMARA . kalau korang nak bilik yang besar dan luas dan selesa pandai-2 la ikhtiar untuk dapatkan Kolej Pasir Salak .

 Can you see that ? Besar kan almari dia , kalau korang kat kolej lain memang ta dapat la , atas tu blh letak beg roda korang yg sebesaq alam tu . senang na balik nnt

 yeah ! this is my almari ! atas tu kira peti ais aku la . Hahaha stok makanan . Pastu gantung baju kurung , sebelah kanan atas baju lengan pendek plus seluar slack , kedua almari solek , ketiga baju lengan panjang dan tuala . dalam drawer kecik ? hehe .. rahsia ! tudung ngan seluar track aku letak drawer bawah .

 See ! meja study besar ! kain batik tu aku punya buat na lapik iron . maaf la selerak pagi tadi kelam kabut ta sempat kemas . nak iron baju atas ni ta selesa sikit la , so kalau rajin bawak iron board . a

 See ! Botol air sebesar alam . mak aku ta bagi minum water cooler , so aku bawak air tapis elken dari rumah . besaq ni tahan 2 minggu ja . SI ni panas kena banyak minum air , tadi atas rak buku aku pun ada botol air besar , nampak dak ? tapi sapa yg malas na angkut dr rumah kat sini ada air RO ! kau bayar kau dapat :D . pink yg comel tu tempat letak baju busuk . hewhew , peram 2 hari baru basuh . HAHA

 Tadi meja study jenis sorang-2 . ni combine dua sekali . tapi diorang tadak rak cam aku tadi , diorang ada drawer je. kat sini nak iron baju puas la , besaq !

 Perkara dikesali , masuk U tapi still double dacker . tapi aku orang first so aku cop dok bawah . yang stokin tergantung , tuala tu aku punya la . HAHA . aku nak keringkan supaya selesa dipakai . hewhew . bantal busuk jangan lupa bawak naa . haha , 

 tikar getah ni memang ada , jangan pikir kami bawak pulak . haa bawak la meja kecik tu senang na study dan online , ni aku pinjam roomate aku punya meja . 

 haa ! ni la specialnya pasir salak . ampaian di depan bilik ! yay ! macam apartment . so tok sah risau na angkat baju kalau hujan sbb ta basah . tapi kalau lebat basah ar . dan adat hidup rumah bertingkat kalau orang atas ta perah betoi-2 baju menitik la kebawah air tu dan kena la baju korang yg dh kering tu . hewhew 

 See ! ada rak kasut ! ta semua kolej ada rak kasut taw . 

 Suasana blok cemara sidai baju . tapi kan tapi kan orang suka mengata bilik aku sebab , kami punya ampaian selalu kosong . haha . aku ngan roomates aku jenih kumpul banyak-2 baru basuh . kami ta basuh hari-2 . sbb tu orang punya ampaian penuh kami kosong jee :D

 yeah ! Makanan ! nih dah nak habis , aku bawak utk seminggu banyak sebab aku malas na turun beli makanan . nanti hampa bawak la cawan , sudu , garfu , pinggan , tupperware .

heeeee ! ni la aku angkut g mandi . beli cam ni senang . boleh sangkut kat dalam bilik air nnt .

nih aku kongsikan link kalau korang na tengok kolej lain mcm mana . Klik SINI

-kenapa aku ta rasa macam duduk U ? sebab tiap-2 minggu aku balik . Haha ,  tamaw aku dok asrama , homesick wei . tapi bad news minggu ni tak boleh balik . oh maiii ! aku hantaq mesej kat mak aku , habaq tension , hewhew .
-kenapa aku target nak cemara or damar ? sebab aku nak penyidai depan bilik . heeee :D

* dulu aku update status ni kat fb "Huaaa , dekat ja UPU hantaq aku . takpo lah dekat dengan ayah cu . Boleh balik selalu . Bhahaha". aku rasa sedih gila bila taw dapat dekat sbb kawan aku banyak yang merantau jauh-2 , aku teringin na dok berdikari . tapi aku pikir balik , mungkin ada hikmahnya , dan aku rasa Allah tahu yang aku ta mampu nak berdikari lagi dan ta mampu na pisah ngan ummi dan ayah aku lagi sbb tu aku dapat dekat jaa . Bila aku dah jejakkan kaki ke SI , aku rasa Ya Allah , bersyukur nya aku dapat dekat , kalau boleh nak dekat lagi . 2 jam perjalanan bagi aku jauh ! see ! setiap yang berlaku ada hikmah . aku homesick , disebabkan dekat aku balik tiap-2 minggu . aku dah belajar balik naik bas , aku ta nak susahkan parents aku , tapi aku still na balik tiap-2 minggu kalau takde aktiviti :D adik-2 ! ingat lah , setiap yang berlaku ada hikmahnya . akak tengok orang yang dok jauh-2 , kesian rasa , raya baru nak balik . akak bersyukur sangat dapat dekat . Perancangan Allah itu lebih baik , kerana Allah tahu apa yang kita tak tahu . Doakan aku kuat dan tabah kat sini , supaya aku boleh bangkit disini dan berjaya . "sahaja aku menuntut ilmu tunai kerana Allah Ta'ala" :D

21 comments:

  1. Hai! Saya pun bakal masuk SI lagi 2 minggu untuk sec intake. Dok google-2 jumpa pulak blog ni. Banyak info. Thanks sharing! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. lets hi5! I pon second intake jugak! hehe

      Delete
  2. hai semua :) Assalamualaikum . welcome to UITM Seri Iskandar .

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum. katil nye memang 2 tingkat ye??

    ReplyDelete
  4. Waalaikummussalam .

    Yep . Katil 2 tingkat . Bilik 3 orang ada satu katil single . Tp selalunya intake part 1 akan dok bilik 4 orang

    ReplyDelete
  5. Bestnya.. sis can I have ur id wechat??
    I will be your junior on this june. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heee . SI memang best . Sis dah transfer ke tapah . Dah ta dok SI

      Delete
  6. slm akak...pic2 yg kt ats bilik uitm iskandar siswi ka??

    ReplyDelete
  7. Wassalam . Yep . Tapi sama ja siswi or siswa

    ReplyDelete
  8. welcome la junior2 sri iskandar. ni habaq dari senior korang kos geomass part 7. hati2 ngan babi hutan kat hutan tuuu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe . saya setahun di situ ta pernah jumpak lagi . yang selalu jumpak harimau sengih di merata-rata ada lee . hehe

      Delete
  9. UiTM Seri Iskandar memang terbaik . dah yang paling best saya dapat bilik sama dengan sis c109 . heeeeeee , sekarang dah habis study kat uitm tu in shaa Allah akan berpindah ke uitm lain .

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh yeke ? hehee . sekarang di UiTM mana ? sis di Tapah sekarang :)

      Delete
  10. salam , sis schedule everyday untk study , class , riadah pack tak ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam . tak pun , tapi kelas kitorang pack jugak dulu sebab na kosongkan hari jumaat so boleh balik rumah lama-lama . haha

      Delete
  11. Rumah sis kat mana ? Kalau seremban tu kira dekat tak 😂😂

    ReplyDelete
  12. Sis kalau bilik air camne? Dalam bilik kita ke or macam asrama sekolah yang banyak bilik air tu

    ReplyDelete
  13. assalamualaikum sis. saya akan masuk uitm seri iskandar sbtu ni. agak nervous sbb kluar kptusan bru smalam. klm kmbut nak prepare brang. sye nk tnya sis bju riadah tu mmg kena bju tshirt lgn pnjang wrna putih and plain je or kita boleh bwk pe2 je tshirt lgn pnjgn?? xkisah wrna or corak

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. hi, saya pun dpt seri iskandar. btw, awak asal mana and amik course apa ye?😊

      Delete